fredag den 26. november 2010

Målet er fuldt - af Louis Pio

Louis Pio (1841-1894) var en socialistisk dansk pioner der samlede de danske arbejdere under en arbejderbevægelse. Han var optagede af de franske tanker om revoution og bedre vilkår for arbejderne. Han stod også bag den første arbejderavis: Socialisten. 


Louis Pio indkaldte den 2. maj 1872 til et møde for arbejdere søndag den 5. maj på Københavns Nørre Fælled. Indkaldelsen blev ledsaget af hans artiklen: Målet er fuldt. Mødet blev holdt på baggrund af overensstemmelser mellem murerne og deres arbejdsgivere. Kilden er samtidig og dermed en primær kilde. Dette kan ses på baggrund af at artiklen blev bragt den 2. maj og opfordrer allerede til oprør den 5. maj så dermed er det en samtidig artikel der går ud til alle arbejdere i det danske samfund.


I Socialisten den 2. maj (nr. 26) blev artiklen: Målet er fuldt, bragt med henblik på at opfordre arbejderne om at stå sammen. Dette kom sig af at: modstander, redaktør C. Ploug opfordrer til at murermestrene skal sulte deres svende ud, for at håndværkere og arbejdere ikke skal få mod til at forsøge at forbedre deres kår. Som modsvar kom artiklen så med citater som fx.: " Skal vi da som lam lade os føre til kapitalens slagtebænk, skal vi tåle at vores fjender måske for flere år standser hvor fremgang NEJ, det kan Københavns arbejdere ikke være bekendt!" Af dette citat kan man se hvor farvet artiklen er, alle opråbene er farvet af en stærk socialistisk tankegang der opmuntrer til oprør mod kapitalen.   


Kilden er præget af  Marx ideer om at arbejderne skal stå sammen mod kapitalismen. Den får arbejderklassen til at sætte sig i opposition til den styrende magt.
Kilden kan bruges som levn og beretning ved at kunne fortælle om tiden - 1872 - eller fortælle om arbejdernes forhold og den kamp der blev udspillet.

- Emilie, Kathrine og Pernille


Ingen kommentarer:

Send en kommentar