torsdag den 28. oktober 2010

Landbrugets ændring gennem industrialiseringen

Industrialiseringen gjorde det muligt at dyrke markerne hurtigere ved hjælp af maskiner. Fra 1830-1870 var der den store kornsalgsperiode. I denne periode var der ekstra stor produktion.
I 1856 blev landbrughøjskolen stiftet og hermed var det muligt at lære om landsbruget, og dyrke jorden rigtigt. Dette gjorde det muligt for bønderne at passe deres marker på den rigtige måde og dermed få større udbytte. Samtidig skete der rigtig meget på den teknologiske front. fx. blev redskaber som kartoffeloptager og slåmaskiner nu en realitet.
Dvs. Landbrugets før meget naturstyrede processer blev lige pludselig kontrolleret og hjulpet på vej af mennesker, men med naturens egne produkter som fx. gødning.
Da alt havde gået godt for Dk gennem det meste af 1800-tallet, vendte tiderne pludselig!
I 1870 er de gode tider forbi.
Danmark får pludselig massiv konkurrence fra både Rusland og USA. De kunne producerer billigere korn, og komme længere omkring med dem ved de nyanlagte jernbane- og dampskibsruter.
Det danske landbrug var nu i dyb krise, så der skulle store ændringer til for at rette op på dette. Hele landbruget måtte lægges fuldstændig om.
Dette var en rigtig klog beslutning, som stadig holder ved den dag i dag.
Danmark besluttede nemlig at omlægge landbruget fra vegetabilsk- til animalske produkter.
Dvs. Danmark skulle nu producere: Bacon, mælk og smør. DK kunne altså fodre deres dyr billigt med det billige korn fra enten Rusland eller USA.
Det  første andelsmejeri blev grundlagt i 1882 og nu blev der oprettet mejerier i hvert et sogn.


- Skrevet af: Pernille


Ingen kommentarer:

Send en kommentar